ΔΙΕΘΝΗ

Δυσπιστία στους Γερμανούς: Λιγότερο σίγουροι για το μέλλον με μείωση στης καταναλωτικές δαπάνες

09:22 - 28.09.2017

Οι Γερμανοί θα είναι λιγότεροι σίγουροι για το μελλοντικό τους εισόδημα και λιγότερο πρόθυμοι να προβούν σε πολλές δαπάνες τον Οκτώβριο, εκτιμάει έρευνα που δημοσιεύεται την Πέμπτη, παρά το γεγονός ότι η πίστη στην οικονομική ισχύ της χώρας παραμένει σε ψηλά επίπεδα.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημείωσε οριακή πτώση κατά 0,1 μονάδες στις 10,8, όπως μετρήθηκε από την έρευνα GfK στην οποία έλαβαν μέρος γύρω στους 2.000 άνθρωποι.

«Οι Γερμανοί βλέπουν την οικονομία να βρίσκεται σε μια σταθερή πορεία ανάπτυξης το φθινόπωρο», αναφέρει η εταιρεία.

Η ανεργία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και η οικονομική ανάπτυξη έχει διαψεύσει τις προσδοκίες των αναλυτών μέχρι στιγμής φέτος, ενώ οι έρευνες των μεγάλων επιχειρηματιών και των επενδυτών είναι θετικές.

Οι προσδοκίες των καταναλωτών για την ανάπτυξη του δικού τους εισοδήματος μειώθηκαν ελαφρώς αυτό το μήνα.

Αλλά οι προσδοκίες μισθοδοσίας «παραμένουν σε πολύ ψηλό επίπεδο», σημειώνει η GfK με τους πολίτες να «υποθέτουν ότι θα έχουν σημαντική ανάπτυξη στο εισόδημά τους στο μέλλον».

Παρόμοια ήταν η εικόνα στον υπο-δείκτη, ο οποίος μετράει το ενδιαφέρον του κοινού σε μεγάλες αγορές, με το βαρόμετρο να μην επηρεάζεται από μια οριακή πτώση.

Γενικά, «η διάθεση των καταναλωτών παραμένει σε εξαιρετική φόρμα», αναφέρουν οι ερευνητές, προβλέποντας ότι η εγχώρια ζήτηση θα συνεχίσει να ενδυναμώνει την ανάπτυξη της Γερμανικής οικονομίας.

Μεγαλύτεροι κίνδυνοι από το εξωτερικό, όπου οι κατά φαινόμενα σε αδιέξοδο διαπραγματεύσεις για το Brexit, οι εντάσεις για τα πυρηνικά μεταξύ ΗΠΑ και Β. Κορέας και η ξαφνική προστατευτική τάση της Ουάσιγκτον ενδεχόμενα να απειλήσουν την κινητήριο δύναμη της Ευρώπης, αναφέρουν.

Από ΚΥΠΕ