ΔΙΕΘΝΗ

Οι επιχειρήσεις είναι και γυναικεία υπόθεση – Οι ισχυρότερες γυναίκες για το 2017

12:23 - 24.09.2017

Την λίστα με τις Ισχυρότερες Γυναίκες στον Κόσμο των Επιχειρήσεων, “Most Powerful Women” για το 2017 δημοσίευσε το Fortune

10. Ruth Porat

Αντιπρόεδρος και οικονομική διευθύντρια, Google, Alphabet, 59 ετών
Όταν είπαν στην Porat ότι το παρατσούκλι της στη Google είναι “Ruth Vader” λόγω της συνεχούς έμφασής της στη λεπτομέρεια και στα οικονομικά της εταιρείας, η απάντησή της ήταν «Τέλεια!». Και το ίδιο νομίζει και η Wall Street, καθώς από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της ως οικονομική διευθύντρια τον Μάιο του 2015, η τιμή της μετοχής έχει αυξηθεί κατά 70%. Κάποιοι τη θεωρούν ως τη βασική αιτία για το τέλος κάποιων από τα πιο τολμηρά moonshot πρότζεκτ της εταιρείας, αλλά η ίδια επιμένει ότι εστιάζει στις επενδύσεις και όχι στη μείωση του κόστους.

9. Phebe Novakovic

Πρόεδρος και CEO, General Dynamics, 59 ετών
Σε σχέση με πέρυσι, η εταιρεία που διοικεί η Novakovic έχει αυξήσει την αξία της κατά το ένα τρίτο, έχοντας εκμεταλλευθεί ένα πολιτικό κλίμα που ευνοεί τη βιομηχανία όπλων. Και πάλι, βέβαια, οι πωλήσεις σημείωσαν ελαφρά μείωση το 2016 καθώς οι αμυντικές δαπάνες στράφηκαν περισσότερο σε συστήματα στα οποία δεν ειδικεύεται η εταιρεία. Σε αυτό το πλαίσιο, η απόφαση της Novakovic για επέκταση των εταιρικών δυνατοτήτων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας έχει φέρει θετικά αποτελέσματα, εξασφαλίζοντας νέα συμβόλαια και έσοδα-ρεκόρ για το τμήμα πέρυσι.

8. Safra Catz

Συν-διευθύνουσα σύμβουλος, Oracle, 55 ετών
Η Catz ηγείται μιας μεγάλης επέκτασης της εταιρείας, η οποία προσλαμβάνει πάνω από 5.000 νέους μηχανικούς, πωλητές, και επαγγελματίες άλλων ειδικοτήτων για την ενίσχυση του τμήματος cloud του τεχνολογικού γίγαντα. Το τμήμα – το ταχύτερα αναπτυσσόμενο όλης της Oracle – έφερε στην εταιρεία έσοδα 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 60% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η Catz επέβλεψε επίσης την εξαγορά της NetSuite για 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια – πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία εξαγοράς στην ιστορία της Oracle.

7. Meg Whitman

CEO, Hewlett Packard Enterprise, 61 ετών

Σχεδόν δύο χρόνια αφότου έκοψε στα δύο την HP στη μεγαλύτερη (βάσει εσόδων) περίπτωση εταιρικού διαχωρισμού στην ιστορία, η Whitman συνεχίζει να «πετάει» τμήματα από τη νέα εταιρεία που διοικεί. Κι αυτό σημαίνει ότι οι πωλήσεις της HPE, η οποία ειδικεύεται σε διακομιστές και συστήματα δικτύου, συνεχίζουν να μειώνονται, αν και τα κέρδη έχουν αρχίσει να αυξάνονται. Πέντε χρόνια αφότου παρουσίασε το σχέδιό της για τη διάσωση της HP, η ίδια βρίσκεται υπό πίεση για να παρουσιάσει τα αποτελέσματα που υποσχέθηκε, και κυρίως αύξηση των εσόδων.

​6. Ginni Rometty

Πρόεδρος και CEO, ΙΒΜ, 60 ετών

Η πίεση στη Rometty συνεχίζει να αυξάνεται καθώς τα έσοδα της IBM μειώνονται σταθερά. Τον Ιούλιο, ο τεχνολογικός γίγαντας ανακοίνωσε μείωση των πωλήσεων για 21ο συνεχόμενο τρίμηνο. Και τον Μάιο, ο γνωστός επενδυτής Warren Buffett πούλησε το ένα τρίτο των μετοχών του στην IBM, βυθίζοντας την τιμή της μετοχής. Υπάρχει όμως και μια θετική τάση: τα έσοδα από νεότερους τομείς δραστηριότητας, όπως analytics, cloud, κινητή και ασφάλεια αντιστοιχούν στο 45,6% των πωλήσεων, σημειώνοντας αύξηση 5 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με πέρυσι.

5. Sheryl Sandberg

Διευθύντρια Επιχειρησιακών Λειτουργιών, Facebook, 48 ετών

Η ανάπτυξη-ρεκόρ (57%) των διαφημιστικών εσόδων της Facebook το 2016, τα οποία άγγιξαν τα 26,9 δισεκατομμύρια δολάρια, έδωσε νέα ώθηση στην εταιρεία και στη μετοχή της. Και μπορεί η εταιρεία να ασχολήθηκε πολύ με τη διαχείριση των fake news και των ομάδων μίσους στο διαδίκτυο, αλλά η ίδια δεν δίστασε να μιλήσει τακτικότερα για ζητήματα που αφορούν την ίδια, όπως η υγεία των γυναικών και η μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής. Παράλληλα, το βιβλίο της, Option B, σχετικά με την απώλεια του συζύγου της και τη διαχείριση του πένθους έγινε best-seller.

4. Abigail Johnson

Πρόεδρος και CEO, Fidelity Investments, 55 ετών

Η Fidelity είχε έσοδα 15,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2016 – αυξάνοντας τον τζίρο της για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά – ενώ το χαρτοφυλάκιό της ανέβηκε κατά 11% στα 5,7 τρισεκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα, όμως, αγωνίζεται να σταματήσει την «αιμορραγία» από τα ενεργητικά διαχειριζόμενα αμοιβαία κεφάλαιά της, από τα οποία οι επενδυτές απέσυραν 58 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Η Johnson, που διαδέχτηκε τον πατέρα της στον προεδρικό θώκο της εταιρείας το 2016, προβάλλει άλλες πτυχές της εταιρείας, μειώνοντας, για παράδειγμα, τα τέλη στα επενδυτικά προϊόντα παθητικής διαχείρισης.

3. Marillyn Hewson

Πρόεδρος και CEO, Lockheed Martin, 63 ετών

Μπορεί ο Trump να έχει χαρακτηρίσει το μαχητικό F-35 ως «πανάκριβο», αλλά ο Πρόεδρος των ΗΠΑ παραμένει ένας πολύτιμος σύμμαχος για την εταιρεία, ο μεγαλύτερος πελάτης της οποίας είναι η αμερικανική κυβέρνηση. Η βιομηχανία όπλων επωφελείται τα μέγιστα από την απόφαση του Λευκού Οίκου να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες, καθώς κι από συμφωνίες όπως αυτή με τη Σαουδική Αραβία. Πέρυσι, η τιμή της μετοχής της εταιρείας αυξήθηκε κατά 26%, με παράλληλη αύξηση των εσόδων κατά 17%.

2. Indra Nooyi

Πρόεδρος και CEO, PepsiCo, 61 ετών

Η συζήτηση για το κατά πόσο η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας οδεύει προς αποχώρηση έχει αρχίσει για τα καλά, αλλά η Nooyi λέει ότι δεν προτίθεται να φύγει. Και γιατί άλλωστε; Παρόλο που τα έσοδα παρέμειναν στάσιμα πέρυσι, τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 16%. Παράλληλα, η απόδοση της μετοχής έχει ξεπεράσει την απόδοση μετοχών άλλων εταιρειών του κλάδου, σε μια περίοδο που αυτός προσπαθεί να προσαρμοστεί στις τεράστιες αλλαγές των καταναλωτικών προτιμήσεων.

1. Marry Barra

Πρόεδρος και CEO, General Motors, 55 ετών

Η Mary Barra παραμένει στο νούμερο 1 για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, παρόλο που η ανταγωνίστρια Ford απομάκρυνε τον δικό της CEO, Mark Fields, τον Μάιο. Αποδεικνύοντας ότι η GM δεν επηρεάζεται από την τωρινή εποχή αποδιοργάνωσης, κατάφερε να κερδίσει τη μάχη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων με το Chevrolet Bolt EV, αφήνοντας πίσω το πολυδιαφημισμένο Model 3 της Tesla. Την ίδια στιγμή, η Barra φροντίζει και για το μέλλον· η GM εξαγόρασε πέρυσι την Cruise Automation, μια startup τεχνολογίας για οδήγηση χωρίς οδηγό και πλέον δοκιμάζει αυτόνομες εκδόσεις του Bolt.

Από Fortune