ΔΙΕΘΝΗ

Οι πολεμικές ιαχές κόστισαν στον ιδιοκτήτη της Amazon 2 δις δολάρια σε λίγες ημέρες - Πως γίνεται αυτό

16:12 - 29.08.2017

Το μήνυμα ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι» που έστειλε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη Βόρεια Κορέα την Τρίτη δεν προκαλεί αναστάτωση μόνο στον πολιτικό κόσμο, τους διεθνείς αναλυτές και τους απλούς πολίτες. Ζάμπλουτοι κροίσοι έχουν επίσης κάθε λόγο να ανησυχούν και να είναι τουλάχιστον εξοργισμένοι με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Γιατί την ώρα που ο φραστικός του πόλεμος με τη Βόρεια Κορέα καλά κρατεί και το φάντασμα του πολέμου πλανάται πάνω από την υφήλιο, οι τρεις βαθύπλουτοι Μπιλ Γκέιτς, Τζεφ Μπέζος και Μαρκ Ζάκερμπεργκ βρέθηκαν προ εβδομάδων να χάνουν αρκετά δισ. δολάρια ο καθείς!

Όσο οι χρηματιστηριακοί δείκτες βούλιαζαν και οι μετοχές των κολοσσών καταποντίζονταν, καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν ασφαλέστερες επιλογές για τα λεφτά τους (όπως ο χρυσός), ο Τζεφ Μπέζος της Amazon -που φλέρταρε να γίνει σύντομα ο πλουσιότερος του κόσμου- μέτρησε τις μεγαλύτερες απώλειες, αποχαιρετώντας 2 δισ. δολάρια!

Ταυτοχρόνως, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ του Facebook ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος χαμένος του παιχνιδιού, ζώντας να δει την προσωπική του περιουσία να χάνει 1,6 δισ. δολάρια. Αλλά και ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, έχασε 1 δισ. δολάρια από τις μετοχές του, αυτός αντιστάθμισε ωστόσο τις απώλειες με τα 850 εκατ. δολάρια που του απέφεραν οι επενδύσεις του σε άλλους τομείς.

Συνολικά, η αμερικανική βιομηχανία της τεχνολογίας έχασε 30 δισ. δολάρια από τις πολεμικές κραυγές του Ντόναλντ Τραμπ, μια τάση που δεν φαίνεται να ανακόπτεται σύντομα.

Όπως έγραφε μάλιστα ο «Guardian»: «Οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας τόνωσαν το ελβετικό φράγκο, το ιαπωνικό γεν, τον χρυσό και τα κρατικά ομόλογα, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν τους παραδοσιακούς παραδείσους ασφάλειας σε μια εποχή γεωπολιτικής αβεβαιότητας».

Τους κραδασμούς των πολεμικών ιαχών του Τραμπ υφίσταται φυσικά και η Ευρώπη, βιώνοντας κι αυτή τις δικές της χρηματιστηριακές περιπέτειες.

Από newsbeast