ΚΥΠΡΟΣ

Πρόστιμα €14,9 εκ. επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου – Μόλις τα €3,6 εκ. εισπράχθηκαν

13:22 - 01.03.2017

Από τα σχεδόν €15 εκατομμύρια που επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου μόλις τα €3,6 εκ. εισπράχθηκαν.

Του Μιχάλη Μενελάου

Όπως ανέφερε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου, η Επιτροπή επέβαλε €14,9 εκατομμύρια σε εταιρείες αλλά και σε Τράπεζες ως πρόστιμα το τελευταίο διάστημα. 

Όπως αναφέρθηκε από εκπροσώπους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου από τα €14,9 εκατομμύρια μόλις €3,6 εκατομμύρια έχουν εισπραχθεί.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως πολλές από τις εταιρείες που τους επιβάλλονται τα πρόστιμα, φεύγουν από το νησί και ο εντοπισμός τους από την Επιτροπή καθίσταται δύσκολος. 

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των εκπροσώπων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, ημερομηνίας 1/3, από τα €14,9 εκ. τα €9 εκατομμύρια αφορούν πρόστιμα που επιβλήθηκαν στον τραπεζικό τομέα. 

Τραπεζικός τομέας όπου πολλές υποθέσεις του «σκαλώνουν» λόγω προσφυγών και εφέσεων που καταθέτουν στο Δικαστήριο για την απόφαση επιβολής των προστίμων.

Όπως αναφέρθηκε η ΚΕΠΕΥ, είναι «καλοπληρωτές» στα πρόστιμά τους καθώς τα καταθέτουν σχετικά γρήγορα. 

Δεν είναι όμως τα πρόστιμα που επιβάλλονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που κάνουν την «ζημιά», καθώς τα πρόστιμα αφορούν, σε κάποιες περιπτώσεις, μερικές χιλιάδες ευρώ που είναι αρκετά προσιτό ποσό προς τις εν λόγω εταιρείες.

Η μεγαλύτερη ζημιά γίνεται στις εταιρείες από τις ανακοινώσεις, οι οποίες «δίνουν» κακή δημοσιότητα στις εταιρείες που τους επιβάλλεται το πρόστιμο. 

Αυτός είναι και ένας κινητήριος μοχλός ο οποίος αναγκάζει τις εταιρείες να συμμορφωθούν, με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να βλέπει γρήγορα αποτελέσματα, αναφέρθηκε στην Επιτροπή Θεσμών.